Er zijn in Nederland steeds meer dak- en thuislozen,

een groeiende groep mensen die buiten de samenleving valt.

Lilian is een van hen. 

 

De eerste keer dat ik Lily tegenkwam, zo'n 5 jaar geleden, verbleef ze samen met haar vriend Pepo en haar hond Lava in het illegale tentenkampje in de bosjes bij de John F. Kennedylaan in Eindhoven.

 

 

Tot eind 2016 woonde Lily,  samen met haar vriend Pepo en haar hond Lava, in een kraakpand in de buitenomgeving van Eindhoven; een grote ruimte zonder stromend water en sanitaire voorzieningen wel met een kacheltje en ze voelde er zich thuis.

Ooit hoopt ze in een eigen atelier te werken, "kunst is een uitlaatklep voor alle dingen die ik heb meegemaakt".

 

 

In het voorjaar van 2017 heeft Lily een rijtjeshuis toegewezen gekregen, hier heeft ze ruim een half jaar gewoond . 

Na afloop zei ze er dit over :

"Ik vraag me nu na 2 jaar op nul met coke, crack te gek af of dat stigmatiserende gedoe ooit overgaat ik heb 'n huis maar niet aard voor thuis".

 

 

Het rijtjeshuis en Lily pasten niet bij elkaar.

Lily heeft (januari 2018) een plekje gevonden waar ze beschermd is tegen weer en wind en als ze lampenolie kan betalen gaat het kacheltje aan. Pepo zit vast in Rotterdam in afwachting van een verblijfsvergunning.

 

 

Na veel omzwervingen verblijft Lily (oktober 2018) terug op de plek waar ze 4 jaar geleden al eerder  heeft gebivakkeerd. 

Het verblijf is echter van korte duur; Lily met vriend Pepo en hond Lava  moeten hun tentenkampje weer opdoeken en vertrekken. Evenals  de logé die Lily tijdelijk onder haar hoede heeft genomen.

 

 

Buiten overleven wordt alsmaar zwaarder.

Gelukkig heeft Lily gedurende de koude wintermaanden (eind 2018, begin 2019) tijdelijk een gestoffeerde woonruimte gevonden  waar ze in een huiselijke setting samen met Pepo en Lava er voor zorgt dat het pand tijdens de 'leegstand' niet gekraakt kan worden.