Er zijn in Nederland steeds meer dak- en thuislozen,

een groeiende groep mensen die buiten de samenleving valt.

Lilian is een van hen. 

 

 

Voorjaar 2024, sinds kort woont Lily aan de rand van Mierlo in een rijtjeshuis, bijna naast  de weilanden, paarden en pony's. 

Ze woont er samen met hond Lava, een aantal cavia's die vrij in de kamer los mogen lopen en een kleurige hoeveelheid rondvliegende vogeltjes én weer met Pepo.

 

Ze heeft een stukje buiten naar binnen gehaald en opgesierd met eigengemaakte kunstwerken.

 

Vlakbij ligt de manege met de stal waar ze met veel liefde haar drachtige pony elke dag meerdere keren bezoekt en verzorgt, Vertrouwd buiten maar ook heel blij in haar eigen huis binnen.

 

 

 

Ruim 10  jaar geleden kwam ik Lily voor het eerst tegen. Ze verbleef samen met haar vriend Pepo en  hond Lava in het illegale tentenkampje in de bosjes bij de John F. Kennedylaan in Eindhoven.

 

 

Tot eind 2016 woonde Lily,  samen met haar vriend Pepo en haar hond Lava, in een kraakpand in de buitenomgeving van Eindhoven; een grote ruimte zonder stromend water en sanitaire voorzieningen wel met een kacheltje en ze voelde er zich thuis.

Ooit hoopt ze in een eigen atelier te werken, "kunst is een uitlaatklep voor alle dingen die ik heb meegemaakt".

 

 

In het voorjaar van 2017 heeft Lily een rijtjeshuis toegewezen gekregen, hier heeft ze ruim een half jaar gewoond . 

Na afloop zei ze er dit over :

"Ik vraag me nu na 2 jaar op nul met coke, crack te gek af of dat stigmatiserende gedoe ooit overgaat ik heb 'n huis maar niet aard voor thuis".

 

 

Het rijtjeshuis en Lily pasten niet bij elkaar.

Lily heeft (januari 2018) een plekje gevonden waar ze beschermd is tegen weer en wind en als ze lampenolie kan betalen gaat het kacheltje aan. Pepo zit vast in Rotterdam in afwachting van een verblijfsvergunning.

 

 

Na veel omzwervingen verblijft Lily (oktober 2018) terug op de plek waar ze 4 jaar geleden al eerder  heeft gebivakkeerd. 

Het verblijf is echter van korte duur; Lily met vriend Pepo en hond Lava  moeten hun tentenkampje weer opdoeken en vertrekken. Evenals  de logé die Lily tijdelijk onder haar hoede heeft genomen.

 

 

Buiten overleven wordt alsmaar zwaarder.

Gelukkig heeft Lily gedurende de koude wintermaanden (eind 2018, begin 2019) tijdelijk een gestoffeerde woonruimte gevonden  waar ze in een huiselijke setting samen met Pepo en Lava er voor zorgt dat het pand tijdens de 'leegstand' niet gekraakt kan worden.

 

 

Helaas was de gestoffeerde woonruimte maar voor korte duur, evenals de leegstaande garage in Veldhoven waar ze zonder gas, water en licht enkele weken konden verblijven.

 

 

De zomer van 2019 was lang warm en maakte het verblijf in het vertrouwde tentje qua temperatuur redelijk aangenaam; de discussie met het WMO blijft. De aanwinst van een 2e hands auto zorgt niet alleen voor het makkelijk verplaatsbaar zijn  maar is vooral ook een stabiele factor.

 

 

2020 - Voor Lily is contact met mensen heel belangrijk, wat moeilijk is tijdens de corona pandemie. Daarom is het heel fijn dat ze een baantje heeft gekregen als vrijwilligster bij opvanghuis 't Hemeltje waar ze voor de mede-daklozen dagelijks een lekkere maaltijd voorbereidt en klaarzet. 

Ze heeft haar auto verruild voor een kleine camper.

 

Haar oma wordt komende week 91,  Lily hoopt dat ze haar mag bezoeken in het verzorgingshuis.

Het is 2022,  Lily woont in een stacaravan op een minicamping. Ze woont daar met hond Lava.

Voor het eerst zonder Pepo; hij woont in een tentenkampje elders.

 Ze mag gebruik maken van de sanitaire ruimtes op het terrein.

In de stacaravan heeft ze elektriciteit en water. 

Nu de nachttemperatuur soms al onder nul graden zakt, is het fijn dat Lily niet buiten hoeft te slapen.